In de ban van mijn capsule garderobe
Hoe ik met slechts 36 kledingstukken mijn kledinggeluk hervond
Ik ben in de ban van mijn nieuwe capsule wardrobe. Allereerst omdat het me een ontzettend belangrijk inzicht bracht – een inzicht dat haaks staat op wat onze kapitalistische consumptiecultuur ons doet geloven – meer spullen leidt niet tot meer geluk. In tegendeel: minder spullen, meer geluk. Less is more, voor een maximalist like me is het bijna vloeken in de kerk. Maar het is toch echt waar.
Ik reduceerde mijn kledingkast tot 36 items (inclusief schoenen en buitenjassen, exclusief ondergoed, bikini’s en sportkleding) en voelde een vervulling die ik met 150+ items nog nooit had ervaren. Vijf paar schoenen, drie jasjes voor buiten, zeven onderstukken en veertien bovenstukken. Plus zeven items die me echt geluk brengen - denk aan een Ganni glittertop of een citroengele jurk van Self Portrait. Het is alles wat ik nodig heb deze zomer.
Intussen is het een begrip: de capsule wardrobe. Het idee van een capsule garderobe is dat je een minimalistische kledingkast samenstelt met essentiële items die goed bij elkaar (en bij jou!) passen en goed te dragen zijn. Gemiddeld zo’n 35 items per seizoen. Schoenen en jassen meegerekend, ondergoed en kleding voor bijzondere gelegenheden niet. Kwaliteit boven kwantiteit.
Minder keuzestress, meer waardering voor wat je hebt. Ik ben om. Ik volgde het stappenplan met capsule wardrobe queen Leoni Huisman en vond het echt een openbaring. In deel I deel ik inzichten rondom het concept. In deel II ontvang je de workshop inclusief videos en uitleg en kun je gelijk zelf aan de slag. De workshop is alleen voor betalende abonnees. Wil je ook leren hoe je tot die geweldige capsule wardrobe komt? Upgrade je abonnement hier en ontvang de workshop woensdag 20.00 in je inbox!
Het is dus gewoon niet waar dat we veel kleding nodig hebben om er goed uit te zien. Dat we meer kleding nodig hebben voor meer zelfvertrouwen. Het is een misleidende boodschap die voortkomt uit onze materialistische samenleving. Want het tegendeel is waar: door minder (maar meer bewust gekozen) items in m’n kast ben ik veel gelukkiger met wat ik draag. Ik draag het ook veel meer. Wist je dat de gemiddelde persoon volgens onderzoek zo’n 76% van wat in haar kast hangt niet draagt?
Deze samenleving maakt van ons behoeftige personen die continu snakken naar meer. Als een quick fix schaffen we spullen aan. En onze verslaving aan spullen is als een gebed zonder eind. Ik herken het bij mezelf – hoe iets nieuws me blij maakt en ik me er oprecht even mooier ik kan voelen dan in iets ouds. Hoe ik, wanneer ik me even wat minder voel of overweldigd ben door alles wat er nog moet gebeuren, neig naar online shoppen. Want daar kan ik van wens naar product in een paar clicks – lekker overzichtelijk to do’s afstrepen.
Een capsule wardrobe scheelt me keuzestress, maakt me zekerder over wat ik aan heb, en laat me onwijs waarderen wát ik heb. Het resultaat: meer voldoening, overzicht én rust in m’n hoofd. Want ik weet: ik heb genoeg. En het is goed genoeg. Het heeft me echt verbaasd, want ik heb altijd het tegenovergestelde gedacht. Maar wat mijn kledingkast betreft ervaar ik echt met minder spullen meer geluk. Interessant wel, vind je niet?
Ben ik dan voor goed genezen nu? Eerlijk gezegd vallen net een paar eerder bestelde witte sandalen op de deurmat. Eigenlijk moet ik die terugsturen, of een ander paar in m’n capsule garderobe in de plaats daarvan wegdoen. Of zal ik toch voor 6 paar schoenen gaan in plaats van 5? Je ziet, het is work in progress.
Er zullen nog steeds veel verleidingen op me af komen die maar moeilijk te weerstaan zijn – zoals de geweldige archive sale van ReRun waar ik net toch nog die ene zwarte iconische blazer van Thierry Mugler kocht, die ik later zeker aan m’n dochters zal doorgeven. Toch voel ik een innerlijke shift gaande. Minder behoeftig, minder verlangen en ook een minder voldaan gevoel bij nieuwe spullen. Ook omdat ik weet dat dit nieuwe item een ander item uit m’n kast zal moeten vervangen. Daarnaast, omdat het ‘slechts’ om 36 items gaat, hecht ik veel meer belang aan kwaliteit en pasvorm. Ik ga daardoor ook andere keuzes maken — de drang naar fast fashion items verdwijnt hiermee ook.
Via haar maandelijkse column in Elle Magazine kwam ik terecht bij Leoni Huisman of beter gezegd, Leoni de capsule wardrobe queen. Na 20 jaar ervaring in de mode industrie als stylist en brand director bij een groot modemerk begon ze aan haar capsule avontuur. Ze startte met een boek De Capsulegarderobe – geluk in je kast en is inmiddels ambassadeur van deze filosofie. Ze vertelde mij dat de gemiddelde persoon met een capsule garderobe wél alles, op 1 of 2 items na, draagt. Een enorm verschil met de 76% dat niet gedragen wordt van een doorsnee kast. Ik sprak met haar voor Vrouw’en en we gingen samen aan de slag met mijn garderobe. Het resultaat legde ik vast in tekst en videobeeld zodat ook jij met het geluk van een capsule wardrobe in aanraking kunnen komen! Ben je betalend abonnee? Dan ontvang je dat als workshop in deel twee.
Ik ben altijd fan van het onderzoeken van de ‘why’ bij alles wat ik doe. Waarom zouden we het doen? De persoonlijke voordelen van een capsule garderobe zijn dus wel duidelijk, maar hoe zit dat met het duurzame aspect? Leoni, kun je eens wat shocking facts van de mode industrie met ons delen en waarom de wereld baat heeft bij veel minder mode consumeren?
LH: Het meest krachtige is dat we natuurlijk maar één wereld hebben en dat we daar zuinig mee om moeten gaan. Op dit moment hebben we genoeg geproduceerd om de komende 6 generaties mee aan te kleden. (Side note: 6 generaties! Dus dat zijn je achter-achter-achter- achter kleinkinderen). De gemiddelde Nederlander koopt 50 nieuwe kledingstukken per jaar. Tegelijkertijd gooien we ook 16 kilo textiel per persoon per jaar weg. Door slechts 6 kledingstukken per jaar minder te kopen kun je al zo;n 40 kg CO2 per jaar besparen. Om dat wat beeldender te maken: als iedere Nederlander 6 kledingstukken minder zou kopen scheelt dat evenveel CO2-uitstoot als 80.000 keer met de auto rond de wereld rijden…
Leestip: lees meer over hoe kleding het milieu schaadt in dit artikel van Mileu Centraal
Wat moeten we nou echt weten over een capsule wardrobe?
LH: Het idee is dat onze kast uiteindelijk een weerspiegeling is van kleding die we vaak en graag dragen. Voor 3 maanden heb je dan genoeg aan 7 onderkanten, 14 tops, 5 paar schoenen, 3 jassen en zo’n 7 items waar je echt vrolijk van wordt. Na 3 maanden verander je je capsule. Een spijkerbroek die je ook nog in de herfst draagt gaat gewoon mee naar de volgende capsule, maar dat mouwloze topje niet. Waarom na 3 maanden? Sowieso heeft het natuurlijk met het wisselen van de seizoenen te maken. En ook omdat je uitgekeken bent. Je hebt wellicht behoefte aan wat dopamine. Want of je wil of niet, bij het kopen van kleding krijg je dat. Maar die dopamine kick kan je ook krijgen van het ‘shoppen’ uit je eigen collectie. Goed voor jezelf en nog beter voor de wereld.


LH: Je doet pas kleding weg als je weer plezier in het dragen van je kleding hebt gekregen. Pas dan hou je je bezig met wat je eigenlijk niet draagt, meestal is dit na zo’n 3 of 4 capsules. Het voelt dan ook niet meer als een grote stap, of iets wat moet. Maar gewoon als iets wat erbij hoort. Het beste is om iets ‘nieuws’ aan te schaffen als je net een nieuwe capsule aan het maken bent. Je ontdekt dan bijvoorbeeld dat je nog best een toffe streep top kan gebruiken, terwijl je eigenlijk dacht dat je een nieuwe rok nodig had. Of je beseft opeens dat je iets meer kleur variatie wilt.
Ik gun jou ook het gevoel dat een capsule garderobe me bracht. Daarom creëerde ik met Leoni de mini workshop: Maak je eigen capsule garderobe. A.s woensdag om 20.00 in je inbox als betalend abonnee. Oh, en een leuke bonus: leer ook hoe je het kunt toepassen voor je kinderen!
Hi! Nieuwe subscriber hier!🙋🏻♀️
Zo leuk en divers je artikelen. Precies alle onderwerpen die ik wil lezen. Voelt als een tijdschrift (waar ik niet aan toekom), maar nu dus gedoseerd artikelen kan lezen. 🥰
Ik ga verhuizen en helemaal zin om met mijn kledingkast aan de slag te gaan. Waarom dan niet meteen een capsule?! Fijn dat het wisselen na 3 maanden ook uitgelegd staat. Dat begreep ik nooit, want met het weer in Nederland tegenwoordig, layer ik ook zomertops over shirts of onder truien, etc. Ik ben heel benieuwd.😊
Liefs Karlijn
Te gek dit!! Kijk uit naar het artikel van woensdag